Gece çalışma mesai ve ücretleri hakkında detaylı bilgileri iş kanunu ve çalışma yasası düzenlemiştir. Gece çalışma saatleri ve mesai saatleri gibi konularda işçi haklarını korumaktadır. Hem işverenin çalışma saatlerine uyması gerekmesi hem de işçinin uyması gerekmektedir. Bu uygulama ile her iki tarafında hakları korunmaktadır. Böylece çalışma saatleri de belirlenmiştir.
2020’de Gece Çalışma Mesai ve Ücretleri Ne Olacak?
Gündü olduğu gibi bir çok işletme gece de çalışmaya devam eder. Bu tür çalışmalar iş kanununda düzenlenmiştir. 2020 yılında gece çalışma mesai ve ücretleri hakkında asgari ücrete uygulanan zam ile paralel olarak belirlenmiştir. Tabi ki burada sadece asgari ücretlilerin mesai ücretlerinin yanında daha yüksek maaş alan çalışanlarında bu oranda paralel olarak mesai ücretleri artırılmıştır.
Gece çalışması nedir ve ne kadar sürer?
Gece çalışması; en geç saat 20’de başlayıp en erken sabah 6’ya kadar devam eden ve herhalde en fazla 11 saat süren çalışma dönemidir.
Fakat işçiler bu tanıma göre hem gece, hem de gündüz sayılan dönemlerde çalışma yapıyorlarsa, ağırlıklı olarak hangi dönemde çalıştığına bakılmalıdır. Eğer, çalışma süresinin yarısından çoğu gece çalışma döneminde geçiyorsa geçe işinde; çalışma süresinin yarısından çoğu gündüz döneminde geçiyorsa gündüz içinde çalıştığı kabul edilmelidir.
Gece çalışmaları, iş Kanununun 65. maddesine göre en fazla 7,5 saat sürebilir. Dolayısıyla bu işlerde fazla çalışma yapılabilmesi olanaklı değildir, ancak iş yerinde hazırlama, tamamlama ve temizleme işleri yapılıyorsa bu süre gece çalışma süresine dahil değildir.
Gece ve gündüz sürekli olarak çalışılan iş yerlerinde, işçilerin en fazla bir hafta gece işinde çalıştırılmalarına izin verilir, ikinci hafta işçinin gündüz işine geçirilmesi zorunludur. Fakat Çalışma Bakanlığı gece ve gündüz postalarının 15’er günlük nöbetleşme ye de izin verebilir.
Bu işçiler içinde, ara dinlenmelere ilişkin yasa hükümleri uygulanacaktır. Yasada bu durum adlandırılmamış olsa bile halk arasında ve uygulamada vardiyalı çalışma sistemi olarak genel kabul görmüş uygulamadır.
Toplu iş sözleşmesi veya işveren ile işçi arasında yapılan ikili sözleşmede vardiyalı çalışma sistemi var ise ve işçi ile işveren tarafından ortak kabul edilen süre ise örneğin 23:00-07:00 arası gibi belirlenmiş ise yasada belirlenmiş olan gece çalışması kavramı vardiyalı çalışma sistemi olarak değerlendirilir.
Gece mesai ücretleri ve işçi hakları konusunda tüm sorularınızı iş hukuku ve işçi avukatı alanında Uzman Avukat Kemal KAYA’ya sorabilirsiniz. Yorumlar kısımından sorularınız olursa sorabilir ve cevaplarını gün içerisinde alabilirsiniz. Lütfen soru sormaktan çekinmeyin. Yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.
HOCAM 3 ARKADAŞ VARDİYALI OLARAK İŞ YERİNDE NÖBET TUTUYORUZ BAZEN 08.00 DEN ERTESİ GÜN 08.00 ZE KADAR BAZEN DE SAAT 17.00 DEN ERTESİ GÜN 08.00 ZE KADAR 2 GÜNDE BİR NÖBET TUTUYORUZ HAL BÖYLEYKEN 1 AY SONUNDA TOPLAM 180 SAAT ÇALIŞMIŞ OLUYORUZ 17.00 -08.00 ARASI ÇOĞU NÖBETİMİZ GECE SAATİNE DENK GELİYOR BİZ BU GECE MESAİSİNİ MESAİ ÇİZELGESİNDE NASIL BELİRTİP ALABİLİRİZ SORUMA CEVAP ALIRSAM ÇOK SEVİNİRİM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM HOCAM
Merhaba Oktay bey
Haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla mesaiye tabidir. İş veren hem onayınızı almalı hem de fazla çalıştığınız süreler için size fazla mesai ödemelidir. Mesai çizelgesini nasıl edineceğinize gelince, her iş yerinin kendine özgü koşulları bulunduğundan bu konuda ancak karşılıklı görüşme sonucunda yardımcı olabiliriz. olabiliriz.
696 sayılı kanun hükmünde kararname ile kamu işçisi olarak çalışan güvenlik görevlisiyim. Gece çalışıyorum..28 ekim saat 20:00 da iş başı yapıp 29 ekim sabah 08:00 da paydos ediyorum. Gece 12 den sabah 8 e kadar 29 ekim mesai ücretini almam gerekir ki bundan önce hep alıyordum. Bu ay kulağıma geldi ki “sen 28 ekim mesaisine geliyorsun o yüzden 29 ekim mesai ücreti alamazsın” dediler. Böyle saçma bir şeyi ilk kez duydum bunun olabilirliği var mı?
Merhabalar ben savunma sansinde cnc operatörü olarak çalışmaktayım çalışma saatlerim 2 gün gündüz sabah 8 akşam 8 2gun akşam 8 sabah 8 2gun iştirat iştirat gece vardiyasi bitiminde oluyo dolayısıyla 1 gün izin oluyo 1 günde pazar pazartesi salı sabah 8 akşam 8 çarşamba perşembe akşam 8 sabah 8 cuma cumartesi pazar pazartesi salı izin çarşamba perşembe sabah 8 akşam 8 cuma cumartesi akşam 8 sabah 8 pazar izin pazartesi salı akşam 8 sabah 8 çarşamba perşembe izin cuma cumartesi sabah 8 akşam 8 pazar izin böyle bi vardiya sisteminde çalışıyorum bu sisteme göre yasal haklarım nelerdir Madi manevi bilgilendirebilirmisiniz teşekürler
Merhaba
Uzun zamandır bir fabrikada 3 vardiye olarak çalışmaktayım. 7.5 saat Gece çalışmalarında ekstra bir ücret ödemesi almamız gerekirmi teşekkür ederim
Gece vardiyasında 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılır ve ancak bu durumda fazla mesaiye hak kazanılabilir. Her hâlükârda haftalık çalışmanız 45 saati aşıyorsa fazla mesainiz mevcuttur.
Merhaba ismim Eren 21 yaşında üniversite öğrencisiyim yazları tatil bölgelerinde sezonluk çalışıyorum bu sezon da her sezon olduğu gibi çok uzun saatlere tek maaşa çalışıyorum ama bi fark var çalışma saatimin neredeyse hepsi gecede akşam 20.00 da başlayıp ertesi gün öğlen 13.00 da işim bitiyor ve ben diğer personelle aynı maaşa tabi tutuluyorum mesai ekstra veya prim almıyoruz 3500 ₺ maaş ve sigorta gececi olduğum için daha fazla maaş talep edebilirmiyim ve ne kadar hakkım var öğrenmek isterim teşekkür ederim..
Merhaba Eren bey,
Öğrenci olduğunuzu ve kısmi zamanlı çalıştığınızı ancak beklentiniz olan ücreti alamadığınızı, fazla mesai, ekstra yada prim alamadığınızı belirtmişsiniz. Yürürlükteki mevzuatımıza göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla mesaiye tabidir. Bu ücretin verilmemesi size tazminatlı olarak sözleşmeyi fesih hakkı verir. Ancak işvereni talep ettiğiniz ücreti vermeye zorlama imkanınız bulunmamaktadır. Bu nedenle siz maruz kaldığınız durumun ağırlığını dikkate alarak sözleşmeyi feshedip etmemek konusunda kararınızı vereceksiniz.Gece Çalışma Mesai ve Ücretleri 2020
Kolay gelsin iyi günler. Bir saglık çalışanı olarak bir sorum var. Biz şuan 15.00-23.00 vardiyasındayız sekiz saat çalışıyoruz. Saat 8den 11e kadar 3 saat gece çalışması oluyor bizde. Hastane personeli şeflerimiz bize dedi ki o üç saatlik gece çalışmalarını iptal ettiler sağlık bakanlığı hatta geçmişe dönük verdiğimiz 3 saatlik gece çalışmalarını geri alacaklarını söylediler. Böyle bişey olabilir mi
merhabalar değerli bilgi ve görüşlerinizden yararlanmak istiyorum ben yaklaşık 5 yıdır bir avm de teknik personel olarak çalışıyorum vardıyalar sabah 0.7 den 15.00e e 15.00 dan 22.00a 22.00 dan sabah 07 ye kadar olan vardıya sistemiyle çalışıyorum benim vardıyam 3 hafta gece 9 saatten 1 hafta 8 saatten çalışıyorumhesaplarıma göre yaklaşık 2200 saat fazlam çıkıyor diyer vardıya arkadaşlarıma göre maaşım net 2750 tl zamsız gece yapılan fazla calışmadan dolayı 2200 saati nasıl hesaplamamlazım avukat aracılığıylamı yoksa noter aracılığıylamı alabilirim değerli görüşleriniz için teşekkürler
Gece çalışmasında zamlı ücret ödenir mi
Gece çalışması işveren ile çalışan arasında bir sözleşme olması durumunda sözleşme şartları geçerlidir. Bu yok ise ve sürekli olmayan işveren isteği ile çalışanın onayı ile yapılan gece çalışmalarında fazla mesai ücreti düzenlemesi kuralları geçerlidir. Çalışanın işe başlarken yaptığı sözleşmede bu belirli değil ise çalışana işveren tarafından düzenlenir. İşveren burada fazla mesai üzerinden ödemeyi yaptığı zaman sorumluluktan kurtulur. Eğer çalışan bunu kabul etmiyorsa çalışmak zorunda değildir. Bu bir uyuşmazlık doğurursa örneğin işveren bu nedenle yani çalışanın gece mesaisine kalmamasını sebep göstererek iş sözleşmesini fesh edemez. ama buna işverenin zorlaması durumunda çalışan haklı sebeple iş sözleşmesini fesih edebilir ve tüm haklarını alabilir.