Çekişmeli Boşanmada Avukatlık Süreçleri

Çekişmeli Boşanmada Avukatlık Süreçleri ; Türk Hukuk Sistemi içerisinde Boşanma Hukuku diye bir Hukuk Sistemi olmadığı gibi çekişmeli Boşanma davası diye bir dava türü de yoktur. Boşanma davaları Medeni Kanun içerisinde verilen maddeler ile adlandırılır.

Bunları Boşanma Sayfasında teker teker irdeledik. Bu nedenle burada tekrar vermeyeceğiz merak edenler için www.kemalkaya.av.tr/bosanma  linkini tıklayarak açılan sayfada yada linki tarayıcınıza kopyalayarak açılan sayfada bunu okuyabilirsiniz.

Çekişmeli Boşanmada Avukatlık Süreçleri

Neden çekişmeli boşanma davası denir hatta mahkeme salonlarında asılan listelerde çekişmeli ibaresi bulunmasına hatta hakimler dahil olmak üzere dava boyunca her aşamada bu kelimenin zikredilmesinin sebebi nedir?.

Boşanma kavramı içerisinde bir çok alt kavramı barındıran bir konteyner kavramdır. Bunu şu şekilde daha iyi ifade edeceğimizi düşünüyorum. Boşanma bir evlilik olmadan mevcudiyet kazanmaz.

Türk Hukuk sistemi aynı cinsten bireylerin evliliğini yasaklar bu nedenle bir kadın bir erkek birey bulunmalıdır. Evlilik için iki bireyin de rızası ile resmi devlet memuru önünde kayıt altına alınan imzaları ve sözlü ifadeleri ile evlilik gerçekleşir. Her iki tarafın rızası ile gerçekleşen evliliğin yine her iki tarafın rızası ile sonlandırılması yada hakim kararı ile belirli koşulların gerçekleşmesi ile mevcudiyet kazanır.

Her iki taraf rıza gösteriyor ve her konuda uzlaşma sağlayabiliyorlar ise “ANLAŞMALI BOŞANMA” prosedürleri ile boşanma gerçekleşir.

Eğer taraflardan birinin yada her iki tarafın boşanmaya rızası yok ise veya boşanma sonrasında birbirlerinden beklentileri konularında uzlaşamıyorlar ise örneğin, velayet veya evlilik birliği içinde edinilen malların paylaşımı konuları olabilir, ortada bir uzlaşma ve buna bağlı ortak kararı belirten bir anlaşma mevcut değildir ve bir çekişme vardır.

HAKİM KARARI İLE BOŞANMA KARARI

Bu durumda; Taraflardan biri veya her ikisinin de boşanma sonucunda elde edilecek beklentilerde karşı tarafın rızasının dışında bir beklentisi mevcuttur. Buna Kısaca beklentilerin çatışması denir. Bu nedenle HAKİM KARARI İLE BOŞANMA KARARI elde edilmesine işaret edilen çekişmeli boşanma davası denmektedir.

Boşanmayı isteyen bireyin boşanma sonucunda beklentileri arasında diğer bireyin hak ve edinimlerin üzerindeki payını azaltan bir olay var ise bu konuda hakim karşısında boşanma süreçleri sırası ile icra edilir. Bu durumlar sırası ile incelenecektir.

Tarafların kusur oranları nedeni ile tazminat beklentisi olan bireyin bu konuda verdiği mücadele ilk akla gelen örneklerden biridir. Evlilik birliği içerisinde edinilen malların tasfiyesi işlemi nedeni ile de olabilir. Ayrıca reşit olmamış çocukların durumu nedeni ile Velayete konu olan süreçlerin de taraflar arasında uzlaşılamayan konular arasında olabilir.

Bütün bunlar hakkında uzlaşma gerçekleşmediği için Mahkeme süreci içerisinde eldeki delillerin sunulması taraf tanıklarının dinlenmesi ile birlikte Tarafların Haklarının belirlenmesi işleminin Hakim tarafından belirlenmesi işlemine denir. Fakat halk arasında bu tür boşanmaya Hakim Kararı ile Boşanma Sistemi terimi yerine “ÇEKİŞMELİ BOŞANMA” ismini vermiş ve bu şekilde kullanmaya devam etmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davası Evli olan çiftlerin ayrılma aşamasında birlikte edinilen değerler arasında olan çocukların velayet durumları ve birlikte edinilen malların paylaşımı ile ilgili durumlarda olağan bir durumdur.

Ayrıca bireylerden birinin boşanma isteğine sahip olması fakat diğer bireyin aynı isteği paylaşmaması nedeni ile de boşanma talebini yapan eşin istemi ve beklentisi dışında olaylar gelişecektir. Bu nedenle çekişmeli boşanma davası süreçlerinin uzman boşanma avukatı nezaretinde yürütülmesinde fayda göreceğinizi öngörebiliriz.

 

Open chat