Kovit19 Pandemi nedeniyle mal ve hizmetlerde dünya genelinde görülen fiyat artışları ve ekstra zam politikası, başta kira bedeli artışı olmak üzere kiralık konutlara da yansıdı. Normalleşme döneminin beraberinde getirdiği Üniversite ve diğer eğitim kurumlarının açılmasıyla öğrencilerin kiralık ev arayışlarındaki artış, arz-talep dengesi gereği kiralık evlere de yansıdı. Bu durumdan oldukça muzdarip olan özellikle üniversite öğrencililerinin durumu protesto etmek amaçlı kampüs girişlerinde geceyi geçirdiği son günlerin haberleri arasında yer aldı. Bu durum kiracıların bazı sorularını da beraberinde getirdi. Peki pek çok açıdan mağduriyet yaşayan kiracıların hukuki koruması var mı? İşte Türk Borçlar Kanunu’na göre kiracının kira sözleşmesinden doğan hakları ve bu konuda en çok sorulan soruların cevapları!

2021 yılı kira bedeli artışı oranı 

Kira artışı, sözleşmenin sonlanacağı tarihten önceki aya göre 12 aylık olacak şekilde TÜFE oranı ortalamasına bağlı olarak hesaplanmaktadır. 2021 yılı için uygulanacak en üst kira artış oranı ise %14.55 olarak belirlenmiştir. Ancak kira sözleşmelerinde taraflarca daha düşük veya yüksek oranda bir artışın kararlaştırılması mümkündür.

Kira kontratı bulunmayan kiracının evden çıkarılması mümkün müdür?

Kira kontratı dolmayan kiracının haklı neden olmaksızın evden çıkarılması mümkün değildir.

Kiracıya yüksek kira ödemezse evden çıkması şartı koyulabilir mi?

Bahsedildiği gibi kira artışları TÜFE oranına göre hesaplanmaktadır. Ev sahibinin kiracıya “yüksek kira öde veya çık” ya da “kiralar çok arttı, daha iyi müşteri buldum, çık” gibi beyanlarda bulunması mümkün değildir. Kira bedeli artışı yalnızca sözleşmedeki esaslara veya TÜFE oranına göre yapılabilmekte, piyasanın durumu bu hususa dahil edilmemektedir.

Kiracının evden çıkarılabileceği haklı sebepler nelerdir?

Kiracının evden çıkarılması ile ilgili haklı sebepler Türk borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Buna göre kiracının tahliye nedenleri şu şekilde sıralanabilir: “Bir kira dönemi içerisinde kira ödemesinin temerrüde düştüğü ile ilgili 2 haklı ihtar gönderilmiş ve ödeme ihtarına rağmen 30 günlük sürede ödeme yapılmamışsa, esaslı yıkım, tamirat tadilat varsa, kiralananda kumar oynandığı, fuhuş yapıldığı, uyuşturucu ticareti yapıldığı tespit edilmişse, usulüne uygun kira sözleşmesinin yapıldığı tarihten makul bir süre sonrasında düzenlenmiş bir tahliye taahhüdü alınmışsa, ihtiyaç sebebiyle tahliyede, ihtiyaç samimi ve gerçekse, komşuların rahatsız olduğu ve ortak karar verdiği bir durum varsa kiracı evden çıkarılabilir.

Kiracının Pandemi nedeniyle indirim istemesi mümkün müdür?

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, şartları oluştuğunda ihtiyati tedbir kararıyla kirada pandemi indirimi yapılmasının mümkün olduğuna karar vermiştir. Bu yönde verilmiş yargı kararları da bulunmaktadır.

Sonuç olarak TBK kiracıyı koruyan bir kanundur ve bu konudaki mağduriyetlerin önüne geçmek için haklarını bilmek ve bu tarz kira sözleşmesinden doğan davalarda profesyonel bir İstanbul kira sözleşmesi avukatı veya İstanbul boşanma avukatı ile çalışmak fayda sağlayabilmektedir.

Konu hakkında daha detaylı bilgi almak ve aklınıza takılan tüm sorularınız için Kaya & Kadakoğlu Hukuk Bürosuna ulaşabilirsiniz. İletişim için info@kemalkaya.av.tr mail adresi ve 0532 442 62 33 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

 

boşanma avukatı
bakırköy boşanma avukatı
kadıköy boşanma avukatı
üsküdar boşanma avukatı
şişli boşanma avukatı
kağıthane boşanma avukatı
beşiktaş boşanma avukatı
istanbul boşanma avukatı
boşanma avukatı istanbul
Open chat