Boşanma sonucunda oluşan velayet düzenlemesi TMK Mad. 182 ve 183’te çocuklar bakımından anne ve babanın hakları başlığı altında yer almaktadır. Buna göre; mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulunması halinde anne babayı ve çocuğun vesayet altında bulunması halinde vesayet makamını dinledikten sonra, anne baba ve çocuğun haklarını düzenlemektedir. Velayet verilirken çocuğun çıkarları ön planda tutulmakta; çocuğun eğitim, ahlak, sağlık ve sosyal çevre bakımından refah seviyesinin daha iyi olacağı ebeveynde kalması sağlanmaktadır. Velayeti alamayan ebeveynin çocuk ile ilişkisinin düzenlenmesi ve çocuğun yararına olacak şekilde bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katkısı sağlanmaktadır. 18 yaşından küçük olan evlatlar için geçerli olan velayet verilme hususunda belirli yaş aralıklarına göre genel kabul görmüş durumlar bulunmaktadır. Bu yaş aralıklarını açıklamak gerekmektedir:
Çocuğun Yaşına Göre Velayet
- 0-3 yaş aralığındaki çocukların anne şefkatine muhtaç oldukları kabul edilmektedir. Bu yaş aralığındaki çocukların velayeti konusunda, genel olarak, annenin ekonomik, sosyal vb. durumları dikkate alınmaksızın velayet anneye bırakılmaktadır.
- 3-7 yaş aralığındaki çocukların anne şefkatine daha az ihtiyaç duydukları kabul görse de bu yaş aralığındaki çocukların velayeti de genel olarak anneye bırakılmakta, babanın velayet alması annenin çocuğun sağlığına zarar vermesi, kendi sağlığının kötü olması veya çocuğa bakacak durumunun bulunmaması gibi hallerde istisna teşkil etmektedir.
- 6-12 yaş aralığındaki okul çağına gelmiş çocuklar için hakimin takdir yetkisinin önemli belirteci çocuğun eğitimi olmaktadır. Uzman bir pedagog yardımıyla çocuğun da fikrinin alındığı ve genellikle bu yönde kararın verildiği bu yaş aralığında, çocuğun geleceği ve eğitimi dikkate alınan en önemli noktaları oluşturmaktadır.
- 12 ve üzeri yaş aralığındaki çocukların muhakeme yeteneğinin geliştiği ve karar verme yetisinin bulunduğu göz önünde bulundurulmaktadır. Bu yaş aralığındaki çocukların velayeti için çocuğun isteği ön planda tutulmakta, hakim genellikle takdir yetkisini çocuğun talebi doğrultusunda vermektedir.
Velayet düzenlemesi bakımından hakim, sunulan delilleri incelemenin yanı sıra uzmanlar tarafından sağlanan sosyal inceleme raporunu da göz önüne alarak çocuğun yararına olacak velayet kararını re’sen verebilmektedir. Tarafların velayet için sunmuş olduğu deliller oldukça önem arz ettiğinden bu raporların bir boşanma avukatı ile hazırlanması gerekmektedir. İstanbul boşanma avukatı ile görüşme talepleriniz için iletişime geçebilirsiniz.